Tilemark logo
sv/

Byggkeramikrådet notice the Tilemark invention

Karvad keramik från Form Us With Love

Nu finns ett verktyg som tar fram en handkarvad effekt på keramiska plattor. Det är också möjligt att göra en egen design anpassad för ett specifikt projekt.

Allt började 2015 på import- och exportmässan Canton fair i Kina där Michael Hammar, vd för Tilemark, befann sig för att leta efter nya beläggningar för markindustrin.

(Michael Hammar på Tilemark har tagit fram en maskin som gör det möjligt att karva ut mönster i keramik.)

– Jag var där för att försöka hitta lite spännande nyheter. Men alla sålde ju mer eller mindre samma saker. Det var väldigt lite nytt, säger Michael Hammar grundaren av Tilemark.

Men det som fångade blicken var handkarvade keramiska plattor.

(Både privatpersoner och arkitekter kan använda tjänsten som gör det möjligt att rita mönster på kakelplattor.)

(Tillmark har samarbetat med Form Us With Love för att ta fram ett mönsterbibliotek.)

– Det var så vackert när man hade lyckats skapa ett motiv bara genom att karva bort glasyren från en traditionell platta. Att man får den här kontrasten mellan leran och själva glasyren, berättar Michael Hammar.

– Det här kan man göra så otroligt mycket mer av tänkte jag. När jag frågade om inte det gick att göra med en maskin så fick jag svaret att det var omöjligt. Det lät som en perfekt utmaning. Då skulle vi klara av att driva ner produktionskostnaden och erbjuda det här för en större marknad, fortsätter han.

Keramiken fungerar lika väl exteriört som interiört.

– Interiöra projekt är det vi fokuserar på idag, som väggbeklädnad på exempelvis hotell och andra offentliga miljöer, men jag ser också möjligheter med exteriör beklädnad, säger Michael Hammar.

Tilemark valde nyligen att samarbeta med svenska designbyrån Form Us With Love som tagit fram en mönsterkollektion och ett symbolbibliotek.

– Vårt uppdrag har varit att få en presumtiv kund att förstå vad man kan göra med den här tekniken. Vi ville få in att det var handens kraft bakom trots att det var en maskin som så att säga var filtret emellan. Vi ville skapa känslan av att det är ett hantverk, säger John Löfgren, creative director på Form Us With Love.

Han fortsätter:
– Man kan göra vilken bild som helst när man har har förstått teknikens fantastiska egenskaper. I framtiden kommer vi se allt från stram typografi till bergsmassiv. Vi är måna om att kreativiteten ska förmedlas. Det viktiga nu är att få en publik att förstå hur enkelt och häftigt det här är.

John Löfgren är creative director på Form Us With Love.

Text: Sinikka Vilhelmsson Foto: Klas Sjöberg

Source: Byggkeramikrådet

Subscribe to Tilemark's newsletter

Fill out the form below to get the latest news from Tilemark.

  • We would love to send you news and offers by e-mail. We will always treat your personal details with the utmost care and will never sell them to other companies for marketing purposes.

Do not show this again.

Close